avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul penalitati asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul penalitati asociatie proprietari

Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat in calculul penalitatilor. Avem un proces cu un rau platnic, la care trebuie sa reactualizam calculele si nu vreau sa gresesc nici in favoarea si nici in defavoarea lui. Datoriile sunt din iunie 2007. Actiunea in justitie si calculul aferent s-a facut pana la aprilie 2009, cand la un debit de 5350.67 lei s-au constituit penalitati de 2853.3 lei. Incercand sa reconstitui cum au fost calculate penalitatile, in unele luni am observat ca restanta cumulata din fiecare luna s-a inmultit cu 0.20% si apoi cu 30 zile.
exemplu:
1381, 2 restanta cumulata x 0.20% x 30 = 82.87 lei + 132.77 penalitati din luna anterioara = 215.64 lei
Este corect asa?
@aurora draghici
Faceti asa:

Un tabel cu toate lunile din 2007 pana in 2009 - perioada in care a inregistrat restanta, pe verticala.
In fiecare luna veti avea cotele, FR, F.rep, data scadenta, data scadenta+30 zile, achitat, data achitarii, suma ramasa restanta, zile diferenta intre data achitarii (sau data scadenta+30 zile) si data pana la care faceti situatia, penalizare obtinuta, penalizare permisa.
Sa le luam pe rand:
1. cotele din luna (C) fara penalizari, fara FR, fara F.rep;
2. FR (fond de rulment) daca e cazul si a avut de plata in luna respectiva;
3. F.rep. daca e cazul si a avut de plata in luna respectiva;
4. Data scadenta (DS) a listei respective;
5. Data scadenta+30zile (DS30) este data de la care incepe penalizarea;
6. Suma achitata din acea cota, FR, F. rep (total);
7. Data achitarii acestei sume, fie ca a achitat total sau partial (DA).
8. Suma ramasa restanta. Este egala cu totalul cotei, FR si a F.rep din care se scade ce a achitat (daca a achitat ceva)........(R).
9. Numar zile de neachitare a sumei restante (ZR) inseamna diferenta de zile intre momentul final pentru care incheiati aceasta situatie si data initiala. Voi reveni la punctul 9.
10. Penalizare obtinuta = ZR * 0.2% * R................. (P)
11. Daca suma (P) este mai mare decat C+FR+F.rep se va pune in acest loc cea mai mica valoare dintre cele doua (penalizarea obtinuta sau totalul cotei lunare cu FR cu F.rep. adunate)............ aceasta este penalizare permisa (PP).
................................
Revin la punctul 9.
Daca o cota lunara a fost achitata partial, atunci luna respectiva va avea doua linii sau mai multe, depinde de cate partialuri a achitat. Sa ne rezumam la doua.
Pe prima linie a lunii respective se va calcula (P) astfel: (R) * 0.2% * (Z)
- in care (Z) este diferenta de zile de la (DS30) si (DA)
Pe a doua linie la (R) veti socoti suma care i-a ramas de plata dupa ce a achitat suma partiala (din randul de deasupra). Daca a avut o restanta de 100 lei si a achitat pe randul de sus 30, atunci pe al doilea rand (R) va fi 70
- (Z) va fi egal cu diferenta dintre momentul actual al situatiei si (DS30)
.....................................
Daca acest algoritm de calcul al penalizarii va intereseaza si doriti sa-l aplicati, am rugamintea sa-l puneti pe hartie sau in calculator, sa incercati sa-l intelegeti (pare greu, dar nu e chiar asa...:)...) si apoi..unde nu intelegeti sa veniti aici pe forum sa discutam.
Va multumesc, pentru explicatii, dar nu m-am descurcat #-o. Va rog daca puteti sa imi lasati o adresa de mail unde sa va trimit niste calcule, sau eventual un numar de telefon, sa va explic exact situatia.
Ziua buna. Incerc aici sa expun, pe scurt, problema mea in speranta ca voi afla un raspuns.
In urma cu cativa ani am cumparat un apartament cu clauza de uzufruct viager, eu nelocuind insa la acea adresa. Uzufructuarul a facut datorii mari la intretinere. In 2008 Administratia m-a dat pe mine in judecata insa ,dupa lungi discutii,am reusit ca sa obtin o poprire din pensia uzufructuarului. Acesta a platit doar 3 luni deoarece a decedat dupa care executorul s-a indreptat iarasi impotriva mea, desi nu eram mostenitorul .In sfarsit, am platit toata suma ceruta in instanta de asociatie, astfel incat am ramas cu datorii 0 la intretinere, iar executorul si-a incetat actiunea.
Intre timp conducerea administrariei s-a schimbat dar fara a se preda nici un act, pe motiv ca nu exista originale, ci doar copii.
Duminica am avut o surpriza de proportii cand am vazut o lista cu locatarii de pe scara ce figurau cu penalitati din ultimii 3 ani.O suma imensa la mine.
Intrebarile mele sunt: daca as mai fi avut datorii imi mai inceta executarea ? de ce s-a asteptat pana acum sa se calculeze penalitatile ? ca ma gandesc ca daca se afisau odata cu cheltuielile aferente /luna se puteau plati mai usor la timpul respectiv. e corect? in baza carei legi? ce trebuie eu sa fac in aceste conditii?


Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
suzyka, utilizator
Daca ati platit ceea ce asociatia a cerut in instanta, pe acea perioada dv. sunteti deja absolvit de orice pretentii din partea asociatiei.
In plus de asta cereti sa vi se arate un PV al vreunei sedinte de comitet executiv in care s-ar fi decis calculul penalizarilor din urma cu 3 ani, desi acest PV nu ar trebui sa va influenteze in niciun fel situatia dv. pentru ca v-ati achitat o datorie ceruta o data in instanta.
Am fost azi si la executorul judecatoresc ce s-a ocupat de caz si l-am rugat sa ma lamureasca.Mi-a zis ca suma ceruta in instanta a fost aferenta perioadei 2006-2007 si achitata esalonat in 2008. Presupune ca penalitatile calculate acum sunt pt soldul ce a existat pe tot 2008, de aceea sunt mari. Si a facut precizarea ca penalitatile ar fi trebuit sa aiba rubrica speciala pe lista de plata din fiecare luna,ceea ce in realitate nu a existat, ca altfel as fi platit la momentul respectiv.
A mai zis ca datoriile/penalitatile de fapt ,cnf Codului Civil ,se prescriu dupa 3 ani, prin urmare la 3 ani fara 1 zi se pot calcula retroactiv .
Asta inseamna ca eu ...ce trebuie sa-i cer administratorei ca sa pot face un calcul si sa ma dumiresc ca e corecta suma ? si daca prescriptia e la 3 ani si ea a calculat pe 2008-2009-2010 , perioada pt care a calculat ar trebui sa fie de ex 1.06.2008-30.06.2011, dar 2011 nu e in lista.

Cu ce data ar fi legal sa fie datat PV la care faceti referire? ( multumesc pt raspuns)

Scuze daca am fost incoerenta dar sunt extrem de bulversata...sper sa se inteleaga totusi ce am vrut sa zic.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
suzyka, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Restanta la asociatie Annis Annis Buna ziua. Pentru ca nu stiu cum sa incep acest mesaj, o sa intru direct in subiect. Am 4 ani de zile de cand spre rusinea mea si datorita conditiilor ... (vezi toată discuția)